Prostitució i el concepte d’ubuntu

/ / Uncategorized

llàgrima

Una prostituta nigeriana ha estat atropellada aquest cap de setmana a la Jonquera, quan fugia dels mossos d’esquadra. Una mort gratuïta arran d’un problema social massa greu per a continuar essent ignorat.

El concepte sud-africà ubuntu parla de la interconnexió entre tots els éssers. Prové de saber que cadascun de nosaltres pertanyem a un tot i que aquest sofreix quan els altres són humiliats, torturats o oprimits i s’expandeix quan les nostres accions són de millora. En el cas de la prostitució, més enllà dels plantejaments mediàtics dominants i postures polítiques desorientades:

  • Quan es sigui conscient que excepte un percentatge ínfim, les dones no escullen lliurement ser prostitutes sinó que són víctimes de màfies que aprofiten les desigualtats entre països —la major part provenen de països en vies de desenvolupament— i una cultura que legitima la seva explotació.
  • Quan s’entengui que la prostitució no és una feina, per les condicions de coerció en les que succeeix. Sostracció de documents d’identitat, amenaces, abusos, maltractaments físics i psíquics, riscos de contracció de malalties, necessitat de prendre drogues per a suportar-ho…
  • Quan la prostitució es percebi com un problema de violència contra les dones i, per tant, de gènere.
  • Quan es qüestioni l’ús d’un cos humà com un objecte i es plantegi la inexistència de fonaments ètics que ho legitimin, així com la violació dels drets humans que comporta.
  • Quan el debat tingui en compte el prostituïdor-client i la seva demanda com a elements clau del problema.
  • Quan s’entengui que una societat que legalitza —i implícitament normalitza— l’explotació sexual de persones, s’erigeix en un valor de despreci per la vida.
  • Quan es prengui consciència que legalitzar la prostitució implica un creixement de la prostitució —legal i il·legal, prostitució infantil, tràfic de persones, i enfortiment de màfies, com ha succeït a Holanda, Alemanya, Bèlgica…
  • Quan es comprengui que les polítiques per eliminar-la s’han de desenvolupar a nivell global —lluita contra les màfies i tràfic de persones i a nivell nacional i local, amb la penalització de la compra, la reinserció de les dones ex prostitutes, campanyes d’educació, de sensibilització, etc.

Potser llavors, en el sentit ubuntu, tal com ha passat amb altres tipus d’esclavitud, explotació, racisme… Quan la prostitució faci mal a l’ànima i les seves víctimes no ens siguin indiferents, serem capaços d’emprendre un debat sensat sobre el tema, que permeti comprendre’n les veritables causes i efectes i així desenvolupar i aplicar polítiques adequades per a erradicar-la.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *