Violència sexual i crims de guerra

/ / Uncategorized

Pas endavant

La ONU condemna la violència sexual contra dones i nenes en zones de guerra.

Els abusos sexuals en zones de conflicte armats són una arma utilitzada extensament (es documenta la violació de 500.000 dones durant el conflicte de Ruanda del 1995, 60.000 al conflicte dels Balcans i 64.000 a Sierra Leone entre el 1991 i el 2001) i fins avui no ha estat considerada de forma específica per organismes internacionals.

El 15 de maig passat vaig tenir l’oportunitat de participar en una conferència de WIDE a Brussel·les i conèixer la visió de Muliri Jeanne Kabekatyo, coordinadora del projecte sobre Gènere i Justícia de Heal Africa a Goma, la República Democràtica del Congo. Muliri Jeanne explicava com el conflicte que havia viscut el país havia normalitzat la violència sexual —diàriament 36 dones i adolescents hi patien violacions— destruint a la vegada el teixit social de les comunitats. El sexe s’havia convertit en una moneda de canvi per a tot. Una dona per anar al metge, havia d’accedir a favors sexuals i el mateix per molts altres serveis, on la violència sexual era la moneda de canvi. L’exèrcit encara en zones rurals feia mesos que no rebia els salaris que havien de ser pagats per part del govern. Muliri Jeanne, preguntava retòricament davant una audiència que quasi no podia contenir les llàgrimes, “us imagineu el que és tenir un regiment d’homes entrenats per matar, sense cobrar? Us imagineu el que significa per les dones que treballen al camp?”.  Amb una integritat colpidora explicava com el seu programa a través de treball comunitari amb les víctimes de violència, mediació familiar, educació i un llarg etcètera s’esforçava per a guarir ferides profundes, prevenir la violència i a poc a poc tornar a teixir una comunitat on la igualtat de gènere, el respecte i la convivència fossin valors fonamentals.

Davant d’aquests fets s’ha de celebrar que la Secretària d’Estat Hillary Clinton, exercint de secretària de l’ONU en el darrer dia del mandat del seu país a les Nacions Unides, liderés l’aprovació per unanimitat de la condemna de la violència sexual contra dones i infants en zones de guerra.  Això té importants implicacions pràctiques com la creació de la figura d’enviat especial de l’ONU que coordini els esforços per combatre l’ús de la violació com arma, la creació d’un equip tècnic del mateix organisme que assessori els governs sobre la millor forma de perseguir als infractors, i el més important, l’enviament d’un missatge clar i contundent de la comunitat internacional de rebuig moral a aquest crim contra les persones.

Més informació sobre la notícia: Hillary Clinton leads UN fight against rape in war | Reuters.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *