Què necessites per rebre el suport que vols?

/ / Uncategorized

Dependents des del moment zero

A l’ésser humà li és virtualment impossible créixer i desenvolupar-se sol, tal com es veu en la forma en com arribem al món. Al contrari d’altres mamífers, com ara les vaques o cavalls, que literalment neixen de peu, els nadons humans són totalment vulnerables al seu naixement. Així, al llarg de la vida, el suport dels altres és imprescindible per navegar els diferents estadis de desenvolupament des de la dependència, a la independència i a la interdependència, segons S.Covey.

Jo sóc perquè tu ets

El grau de desenvolupament de persones que ens acompanyen a la vida és fonamental, ja que en el sentit de desenvolupament adult, segons Robert Keagan, no podem desenvolupar-nos més que les persones que ens acompanyen. Fixem-nos en qualsevol de les persones amb gran talent. Mozart, Leonardo da Vinci o Frida Kahlo tots van créixer envoltats de persones de qui van poder aprendre i així desenvolupar el seu potencial en el camp en qüestió.

D’aquesta forma, si volem continuar creixent i desenvolupant-nos durant tota la nostra vida, necessitem altres persones. I és precisament perquè necessitem als altres per arribar a desenvolupar el nostre potencial, que el coaching realment canvia vides. Dit això, viure sabent que necessitem als altres no és fàcil en una cultura dominant on s’encoratja l’individualisme, la independència i la competitivitat.

Coaching en circumstàncies difícils

Personalment, ha sigut d’adulta quan he hagut de reaprendre a demanar ajuda. Havent crescut amb la noció que “sóc forta i me’n sortiré”. M’havia negat moltes vegades rebre un cop de mà dels altres. Sovint, és veritat que podem sortir-nos-en tots sols, però de quina forma? A quin preu? Demanar ajuda és reconèixer la pròpia vulnerabilitat i obrir-nos a l’altre. I, malgrat això, demanar ajuda i rebre la que un necessita sovint no és tan senzill. Qui no ha esperat un tipus d’ajuda i n’ha rebut una altra que encara li ha complicat més la situació?

El coaching, en una de les seves formes, és un acompanyament en circumstàncies vitals que segurament podríem travessar sols, però en les que escollim estar acompanyats i orientats donada la intensitat o dificultat de la situació. Per exemple a la meva pràctica de coaching acompanyo a persones a trobar una feina més alineada amb el seu propòsit vital; a navegar amb cura i saviesa un canvi molt fort en l’àmbit personal – separació, marxa dels fills…

Coaching“from good to great”

Altres persones a qui acompanyo són persones a les que la vida els va bé, i des d’aquesta situació escullen expandir el seu potencial personal. Els nord-americans en diuen “to go from good to great”, que seria una cosa com per anar de “bé a excel·lent”. Senten que és el moment de fer un salt qualitatiu en el seu “ser i fer” i tot i que no saben exactament que poden fer, intueixen el seu potencial no alliberat. Aquí acompanyo a empresàries i empresaris a elevar la seva capacitat de lideratge, a persones del món de l’art a fer un salt en la seva carrera professional i a tot tipus de persones a augmentar la seva empremta positiva en el món.

Què necessites per rebre suport?

Sovint no n’hi ha prou en saber que el suport és allí, a l’abast de la mà. Al meu entendre, per donar-nos permís a rebre suport, fa falta certa humilitat pel fet de saber què necessitem dels altres i al mateix temps sentir-nos valuosos i mereixedors d’aquest suport o espai de creixement.

A un segon nivell, hi trobaria el suport del nostre entorn proper (família, etc.) i disponibilitat de recursos (temps, diners…). Dit això, aquestes condicions ajuden però no són mai un fre per una persona a iniciar un procés de transformació personal.

I tu, en quin moment vital et trobes i quin tipus de suport necessites? Què necessites per sentir-te mereixedor/a del mateix? Què seria possible per a tu i la teva vida si et permetessis aquest suport?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *