Integritat autogestionada: la capacitat de marcar límits

/ / Uncategorized

Aquest post és el segon de la sèrie de posts i webinars en què exploro cadascuna de 9 capacitats bàsiques que configuren la ment autora de si mateixa, segons la teoria de desenvolupament adult del professor de Harvard, Robert Kegan.

QUAN NO MARQUEM LÍMITS

  • George ha sentit que Leire, la seva col·lega, li ha faltat al respecte per la forma en com li ha parlat durant la reunió. No obstant això, no li diu res al respecte i es mostra fred i distant amb ella. La relació entre ells va de mal en pitjor, impactant l’ambient de treball i els rendiment de tots dos.
  • Quan la seva filla Felisa es va separar del seu marit, Diana la va acollir a casa seva i als seus dos néts bessons de quatre anys. Des del moment que es va instal·lar Felisa amb els nens, el desordre regna a la casa. Alhora, els nous ocupants de la casa viuen sense respectar els horaris de descans de Felisa que treballa a torns. Felisa se sent ressentida amb la seva filla, però no s’atreveix a parlar amb ella. L’ambient a casa es deteriora a la mateixa velocitat que la relació entre elles.
  • A Joan li costa dir que no a la feina. Per això accepta més i més projectes, apropant-se perillosament al seu punt de burnout.
  • Encara Lorena té una família meravellosa, una professió, i un bon cercle social, se sent com una peça d’engranatge en el mecansime de la seva vida, del qual no té el control. Absorbida pel dia a dia, no té temps, ni el genera per plantejar-se què vol realment. Els seus sentiments de frustració i desgana cada vegada són més forts.  

L’IMPACTE DE NO MARCAR LÍMITS

La dificultat en marcar límits és un tema recurrent a la meva pràctica de coaching. Les conseqüències d’aquesta baixa capacitat són directes i impactants. Si et costa fer-ho potser et sentis identificat en algun dels exemples anteriors o en les conseqüències que es deriven de no comptar amb aquesta capacitat:

  • Et sentis desbordat per tenir decisions que entren en conflicte entre elles
  • Et falti temps per a allò que et dóna sentit, sigui en l’àmbit professional o personal
  • Sentis ressentiment per haver de portar endavant decisions sense sentir-te compromès amb elles
  • Tinguis la sensació de viure sota pressió per la multitud de compromisos adquirits
  • Sentis que no tens veu sobre el rumb de la teva pròpia vida

QUÈ HI HA SOTA LES DIFICULTATS DE MARCAR LÍMITS

Al meu entendre, les dificultats en la teva capacitat de marcar límits, són la punta de l’iceberg de qüestions més profundes, que s’organitzen al voltant teva integritat, la teva autoritat interna i la capacitat de gestionar lleialtats personals.

QUÈ ÉS LA INTEGRITAT AUTOGESTIONADA?

La capacitat de gestionar la pròpia integritat significa ser capaç de marcar límits respecte al que un vol i està disposat a fer o no, i a gestionar les pròpies lleialtats amb altres persones de forma fluida i amb confiança.

Marcar límits té a veure amb la teva capacitat de dir que si de manera acotada, dir que no i de proposar cursos d’acció d’acord al que vols.

El concepte de lleialtat al que faig referència és fruit de patrons de relació. Sents lleialtat cap a algú o cap a un sistema de valors o tradicions, pel fet de considerar-los valuosos en la teva vida, o per estar acostumat a ells.

5 PASSOS PER A REFORÇAR LA TEVA INTEGRITAT

1- Examinar les teves lleialtats. Cap a quina persones, sistemes i creences sents una forta lleialtat? La sensació en el cos de lleialtat sol manifestar-se en forma d’automatisme a fer el que esperen o expressen les teves lleialtats. Quines lleialtats et limiten i de quina forma?

2- Desemmascarar les pors darrera les teves lleialtats. Fer-te conscient de les teves pors com per exemple tenir por a perdre la relació, por de “perdre alguna cosa”, a entrar en conflicte o al fet que et abandonin.

3- Desenvolupar una autoritat interna forta, connectada amb el teu propòsit vital. La teva autoritat interna és la brúixola a través de la qual marques límits en relació. És la que et permet saber qui ets, quins són els teus valors i prioritats i actuar segons les mateixes.

4- Detectar patrons de conducta sabotejadors de la teva integritat. Un molt freqüent és el que jo anomeno “amabilitat automàtica” que t’empeny a dir que si a tot el que et demanen d’entrada.

5- Aprendre el subtil “art de decebre”, concepte de Rob McNamara. Marcar límits té a veure amb sentir-se còmode amb els límits i acceptar que en fer-ho les persones es poden decebre.

CONTINUANT ​​L’EXPLORACIÓ

M’encantarà llegir el teu feed-back, preguntes i comentaris a Twitter, Facebook o Instagram #integridadautogestionada.

Per aprofundir en el tema, et convido a la conferència on-line INTEGRITAT AUTOGESTIONADA: LA CAPACITAT DE MARCAR LÍMITS d’una hora que oferiré el proper 30 de maig a les 18:00 zona horària Barcelona (Espanya). Inscripcions al següent link.

Si vols descobrir com el coaching pot ajudar-te en aquest aspecte i molts altres, pots contactar-me hola@magdabarcelo.com. M’encantarà conversar amb tu.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *