Comunicació explícita: el poder de la transparència

/ / Sense categoria

(POST PUBLICAT L’1 DE JULIOL DE 2019)

“La comunicació explícita, com amb gairebé tot, comença per un mateix. Si no ets explícit amb tu mateix, és a dir, si no pots veure amb claredat, els teus pensaments, emocions, sensacions, expectatives i desitjos, no podràs compartir-los amb claredat amb altres persones, i la teva forma de comunicar-te no serà efectiva. “

Aquest post és el quart de la sèrie de posts i webinars en què exploro cadascuna de nou capacitats bàsiques que configuren la ment autora de si mateixa, segons la teoria de desenvolupament adult del professor de Harvard, Robert Kegan.

QUAN LA COMUNICACIÓ EXPLÍCITA NO EXISTEIX

 • Aida treballa com a dietista a la seva consulta privada. La consulta funciona molt bé, i no obstant això, se sent molesta amb els seus clients quan li cancel·len visites a últim moment, el que passa sovint. Aida no treu aquest tema amb els seus clients i quan ho fa és per sobre. Tot segueix igual.
 • Amb l’arribada dels fills Joan i Llúcia els han donat total prioritat. Sense parlar de manera explícita dels seus desitjos a nivell individual i familiar, tots dos es troben presos de les expectatives de l’altre, i el que se suposa que han de fer com famila.
 • Jordi és responsable de qualitat d’una empresa d’alimentació. Estant sempre disponible i amb una actitud resolutiva s’ha convertit en la “persona recurs” quan sorgeixen problemes, és a dir tot el temps. Tot i que en Jordi es sent esgotat, i se n’adona que està descuidant la qualitat, la seva principal responsabilitat, no troba manera de transformar la situació.

LA TEVA VIDA SENSE LA CAPACITAT DE COMUNICAR-TE EXPLÍCITAMENT

Sense la capacitat de comunicar-te explícitament, experimentes la vida des de “tal com són les coses”, com si només hi hagués una realitat dins i fora de tu. Des d’aquest espai, la comunicació sorgeix des del que jo anomeno “realitat projectada”. Tu tens una realitat i la projectes sobre els altres assumint que també és la seva realitat, és a dir que perceben el mateix que tu.

A nivell pràctic sovint esperes que les persones del teu entorn endevinin els teus desitjos i expectatives. Quan això no succeeix, sents que els altres no estan a la teva alçada o que la vida és injusta i potser t’acompanyi un sentiment de frustració. En una altra versió del mateix, pot ser que simplement et sentis desbordat i no vegis possible un canvi en la situació.

A més, quan et comuniques des d’una “realitat projectada” en les teves interaccións, estàs convidant a malentesos, confusions i conflictes.

By Christin Hume from Unsplash

QUÈ ÉS LA COMUNICACIÓ EXPLÍCITA

EXPERIÈNCIA INTERNA

La comunicació explícita neix de la consciència que cada un té una “veritat” o experiència cognitiva i emocional diferent. En fer-te conscient d’aquesta diversitat experiencial, deixes d’assumir que entens o que t’entenen i et tornes explícit al comunicar-te.

La comunicació explícita, com amb gairebé tot, comença per un mateix. Si no ets explícit amb tu mateix, és a dir si no pots veure amb claredat, els teus pensaments, emocions, sensacions, expectatives i desitjos, no podràs compartir-los amb claredat amb altres persones, i la teva forma de comunicar-te no serà efectiva.

El segon requeriment d’aquesta competència és que et coneguis i et familiaritzis amb la teva “experiència interna”. És a dir que entenguis que els teus sentiments, sensacions i interpretacions (pensaments) no són “la realitat” sinó “la teva realitat”. Hi ha diferents nivells de coneixement de la “experiència interna” d’un mateix, abastant diferents dimensions de la teva experiència en el moment present. Els següents van de menys a més complexitat, és a dir com més amplia és la consciència de la teva experiència interna, més d’aquestes dimensions estan a la teva disposició en el moment present:

 • el que penses
 • el que sents
 • el que experimentes corporalment
 • la teva interpretació dels fets
 • la teva intenció i propòsit personal
 • la teva intenció per a la relació
RESPONSABLE DE LA TEVA EXPERIÈNCIA INTERNA

Un cop has assumit la unicitat de la teva experiència interna, el segon pas és fer-te responsable de la mateixa. Responsabilitzar-te la teva experiència interna és fer-te responsable del que penses, sents i interpretes, així com de les teves intencions. Saber que la teva realitat interna depèn de tu i que és a les teves mans transformar-la. Des d’aquest lloc, pots compartir el teu sentir però culpabilitzar als altres del mateix, no és una opció que contemples.

Fer-te responsable de la teva experiència interna és un procés evolutiu. Marshall B.Rosenberg en el seu clàssic Comunicació No Violenta, parla de tres estadis del mateix en relació a les pròpies emocions:

 • ESCLAVITUD EMOCIONAL: estadi en el que fas responsables als altres del que sents i et responsabilitzes de les emocions i situacions d’altres.
 • EMOCIONALMENT “MALCARATS”: estadi en què rebutges responsabilitzar-te de les emocions d’altres, mentre assumeixes responsabilitat de les teves. Encara sents por i culpa per expressar les teves necessitats i no assumir les d’altres.
 • ALLIBERAMENT EMOCIONAL: estadi en el que prens responsabilitat plena de les teves emocions i intencions. En la mesura que integres la unicitat de la teva experiència interna i et fas responsable de la mateixa, la teva empatia creix doncs et fas més conscient de la singularitat de la realitat interna dels altres.

EXPRESSAR DES DE LA COMUNICACIÓ EXPLÍCITA

Quan estàs en contacte amb la teva realitat interna i et fas responsable de la mateixa, la teva expressió es torna clara i transparent. Aquesta transparència és òptima quan no conté aferrament en la seva expressió. És a dir et comuniques sense estar aferrat a que els altres facin determinades coses fruit del que has dit. Així mateix, alhora que t’interesses per conèixer i desvetllar les necessitats i desitjos dels altres, no et sents obligat a satisfer-los.

Quan comptes amb la capacitat de comunicar-te explícitament, saps que el teu propòsit vital i les teves necessitats no estan en contradicció amb el flux de la vida, sinó que formen part d’ell. Amb aquesta capacitat augmenta la teva fluïdesa per crear i marcar límits. La teva capacitat de comunicació es torna una eina poderosa per relacionar-te i modelar el teu camí, des del respecte cap a tu mateix i els altres.

DESENVOLUPAR LA COMUNICACIÓ EXPLÍCITA EN 4 PASSOS:

1- Practica l’estar en contacte amb la teva “realitat interna” i el responsabilitzar-te de la mateixa. Posa en pràctica el contactar al moment present amb més dimensions de la mateixa segons la llista:

 • el que penses
 • el que sents
 • el que experimentes corporalment
 • la teva interpretació dels fets
 • la teva intenció i propòsit personal
 • la teva intenció per a la relació

2- Cada vegada que vagis a comunicar-te pregunta’t: Quina és la teva realitat interna? (Pensaments, emocions, interpretacions, intencions) Què vols d’aquesta interacció? Expressa’t des d’aquí.

3- Durant la comunicació, practica el interessar-te per la realitat interna de l’altre, sense responsabilitzar-te de la mateixa. És a dir contacta amb el conjunt d’emocions, pensaments i interpretacions que generen l’experiència interna de la persona amb la que et relaciones.

4- A mesura que posis en pràctica la comunicació explícita tingues una actitud compassiva amb tu mateix i amb els altres, des de la consciència que la comunicació personal és una de les facetes humanes més complexes que existeixen.

CONTINUANT ​​L’EXPLORACIÓ

M’encantarà llegir el teu feed-back, preguntes i comentaris a Twitter, Facebook o Instagram #comunicacionexplicita.

Per aprofundir en el tema, et convido a la conferència on-line COMUNICACIÓ EXPLÍCITA: EL PODER DE LA TRANSPARÈNCIA d’una hora que oferiré el proper 25 de juliol a les 18:00 zona horària Barcelona (Espanya). Inscripcions al següent link.

Si vols descobrir com el coaching pot ajudar-te en aquest aspecte i molts altres, contacta’m a hola@magdabarcelo.com. M’encantarà conversar amb tu :+)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *